4 Redenen waarom Juridische zaken in jouw bedrijf geen DRAMA hoeven te zijn 

Wanneer je je bedrijf start wil je je juist bezighouden met alle leuke en gezellige zaken. Klaarblijkelijk hoort het thema juridische zaken niet in het gezellige rijtje thuis, maar hoe komt dat eigenlijk en waarom heb je algemene voorwaarden nodig? Wanneer we denken aan juridische zaken, dan denken we vaak aan mensen die de kunst bezitten om met ingewikkelde woorden iets simpels te zeggen. Een andere gedachte is vaak dat we afdwalen naar van die “dramatische” rechtszaken die we op de tv voorbij zien komen, waarbij het soms kan gaan om een vogelhuisje dat net over de erfgrens hangt. Tja als je op deze manieren in aanraking bent gekomen met het recht dan begrijp ik wel dat je niet snel geneigd bent om juridische zaken zomaar op te pakken binnen je bedrijf. Een van de belangrijkste en meest ongeliefde juridische documenten in de ondernemerswereld is de algemene voorwaarden. Ze worden gekopieerd, ze worden weggeklikt, sommige zijn te complex en andere zijn een slechte uitkomst van een DIY-project.  

VERWACHTINGSMANAGEMENT

Wat mogen jouw klanten verwachten? Wanneer mogen ze jouw product of dienst verwachten? Wat mogen je klanten niet van jou verwachten? En net zo belangrijk wat mag jij van je klanten verwachten? Het antwoord op deze vragen zou eigenlijk net zo makkelijk moeten zijn als de reden waarom die klant voor jouw bedrijf moet kiezen. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn, een goede communicatie, transparantie en duidelijkheid willen we allemaal graag binnen onze onderneming maar wanneer je geen duidelijk plan van aanpak hebt met betrekking tot het verwachtingsmanagement ga je snel onderuit en zal je het ondernemerschap eerder als een groot chaos ervaren dan een grote vrijheid. Maar goed, je kunt inmiddels antwoord geven op de in het begin gestelde vragen en dan? Dan is het van belang om dat verwachtingsmanagement te verankeren in algemene voorwaarden die echt bij je passen. 

GEDOE VOORKOMEN 

Wellicht denk je nu… maar ik ken wel iemand… en diegene kent ook weer iemand en diegene doet “ongeveer” hetzelfde wat ik doe dus… ik kan die voorwaarden van diegene toch wel kopiëren en een beetje aanpassen onder het genot van een wijntje? Dat kan zeker, maar je loopt niet alleen het risico dat je een inbreuk maakt op iemand zijn intellectuele eigendomsrecht je loopt daarmee ook het gevaar dat jouw voorwaarden niet passen bij jouw bedrijf en ook het verwachtingsmanagement dat je voert. Wist je dat wanneer je een opzettelijke inbreuk pleegt op iemands intellectuele eigendomsrecht dat je in bepaalde gevallen een dikke geldboete kunt krijgen van maximaal 87.000.- euro of 4 jaartjes in de bak kunt logeren? Oftewel je vindt het belangrijk dat je bedrijf individualiteit uitstraalt, laat dat dan ook in je voorwaarden terugkomen door ze op te laten stellen door een echte professional. 

BEPERKEN IN RISICO’S

Er zijn nog meer voordelen, zo kunnen de juiste voorwaarden ook je aansprakelijkheid aanzienlijk beperken. Natuurlijk is het dan wel van belang dat je voorwaarden hebt die echt bij je passen en die dus ook op jouw situatie van toepassing zijn in plaats dat je voorwaarden van de bol.com letterlijk kopieert. In principe kan je als ondernemer voor alle vormen van schade aansprakelijk gesteld worden, zo kan je voor directe schade maar ook indirecte schade aansprakelijk gesteld worden. Bij directe schade hebben we het volgende voorbeeld, stel je verkoopt oortelefoontjes en je klant krijgt een stroomstoot in zijn oor waardoor zijn trommelvlies scheurt en hij of zij gehoorschade oploopt, in dat geval is er dus sprake van directe schade. Stel je nou eens voor dat de persoon in een zagerij werkt en hij hoort zijn collega niet waardoor hij per ongeluk de hand van zijn collega meeneemt onder de zaagmachine. Oftewel het begon allemaal met een mooi idee over revolutionaire oortelefoontjes dat letterlijk voor iedereen een nachtmerrie werd. Hoe mooi zou het toch zijn als je dit probleem had kunnen voorkomen door te investeren in passende algemene voorwaarden die enerzijds je aansprakelijkheid kunnen beperken maar die ook jouw klanten inzicht geven in het normale gebruik van de oortelefoontjes. Misschien denk je nu wel, ach maar in mijn branche gebeuren zulke gekke dingen niet, nou neem van ons aan het gevaar zit in een klein hoekje en kan in sommige gevallen leiden tot een kostbare en nare rechtszaak. 

BAAS OVER EIGEN BEDRIJF

Je hebt inmiddels wel door dat de ongeliefde algemene voorwaarden indien ze goed ingezet worden echt van waarde kunnen zijn voor je onderneming. Toen jij je bedrijf startte wilde je toch ook een eigen passende handelsnaam, website, huisstijl & advertenties? Waarom zou je je eigen waarden en normen die jij hanteert binnen je onderneming afdoen met een standaard document of een document van een andere onderneming. Door passende juridische documenten te hanteren heb je inzicht in de legal kant van je onderneming, geeft het rust en straal je professionaliteit uit. Tenslotte door te investeren in goede voorwaarden heb jij niet alleen grip op o.a. het verwachtingsmanagement, maar heb je meteen ook een goede juridische basis, want zoals je weet voorkomen is beter dan genezen. 

Zoek jij de juridische expert die voor jouw bedrijf passende juridische voorwaarden kan opstellen, ga dan naar ons aanbod. Meer weten over de juridische wereld en het ondernemerschap luister dan naar de Podcast OHMYLAW.

Ready to be really legal?

We helpen je graag om de juridische zaken goed te regelen!

FREE Consultation