Een blik in de contractenwereld, deel 1 

Contracten ook wel overeenkomsten genoemd, je komt ze overal tegen. Zelfs als je een croissantje koopt bij de appie to go sluit je een overeenkomst. Maar waarom is het verstandig om een goed contract te hebben als ondernemer en waar moet je op letten wanneer je een contract tekent? Zijn er verschillende soorten contracten? Is een maatwerk contract duur? Op al deze vragen formuleren wij antwoorden in onze blog.

 

De kern

Een overeenkomst bestaat uit een aanbod en een aanvaarding, dit noemt men in de volksmond ook wel de afspraak. Stel je voor je wilt voor je bedrijf een nieuwe bedrijfsauto kopen. De garage heeft een mooie occasion met full options van merk X in de aanbieding voor €10.000.- , je maakt een proefrit en bent er van overtuigd, dat dit je nieuwe bedrijfswagen wordt! Je aanvaardt het aanbod van de garage. Je ondertekent de koopovereenkomst, de auto komt op naam van de zaak en je krijgt de sleutels. In een koopovereenkomst staat niet alleen de kern van de prestatie – ook wel kernbeding genoemd – maar ook zaken zoals eventuele garanties, geschilbepalingen en andere spelregels die men hanteert in de desbetreffende overeenkomst.

 

Contractsvrijheid

In Nederland kennen we het principe van contractsvrijheid, in beginsel mogen we van alles met elkaar afspreken, echter kan de wet grenzen stellen aan deze vrijheid. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat zwakkere partijen door de wetgever beschermd worden. Bij zwakkere partijen dient men o.a. te denken aan werknemers, consumenten en huurders. Zo gelden er ten aanzien van deze partijen regels van dwingend recht, dit zijn regels waar men niet van af mag wijken.

 

Soorten

Net zoals vele zaken in het leven geldt ten aanzien van contracten ook dat men een breed “kleurenpalet” heeft. We kennen de obligatoire overeenkomst, de kern van deze soort overeenkomst is dat deze overeenkomst gesloten wordt tussen twee of meer partijen.

 

Meerpartijenovereenkomst

Op het moment dat er meerdere partijen betrokken zijn bij een overeenkomst, noemt men dit ook wel een meerpartijenovereenkomst. Voorbeelden van dergelijke meerpartijenovereenkomsten zijn mantelovereenkomsten of  raamovereenkomsten.

 

Eenzijdige overeenkomst

Er bestaan naast obligatoire overeenkomsten ook eenzijdige overeenkomsten, voorbeelden van eenzijdige overeenkomsten zijn de schenking en de weigering van een erfenis.

 

Wederkerige overeenkomst

Dit is de meest bekende vorm van de obligatoire overeenkomst, hierbij dienen beide partijen te presteren. Denk hierbij aan het voorbeeld in de inleiding over het croissantje, de appie zorgt dat jij een croissantje krijgt en jij hebt de verplichting om te betalen voor dat croissantje.

 

Bijzondere overeenkomsten

Dit type overeenkomsten noemt men ook wel benoemde overeenkomsten. Deze overeenkomsten hebben een eigen bijzondere regeling in het burgerlijk wetboek. Voorbeelden van bijzondere overeenkomsten zijn o.a.: Ruil, schenking, huur, arbeid, reis, borgtocht en verzekering.

Tenslotte verdient nog aandacht dat overeenkomsten in alle vormen gesloten kunnen worden, overeenkomsten kunnen schriftelijk, digitaal of mondeling gesloten worden. Echter ten aanzien van de bewijskracht kiezen partijen vaak voor de schriftelijke of digitale variant.

 

Het vertrouwen in de mens

In de wereld van het recht zijn overeenkomsten aan de orde van de dag, het behoort dan ook tot onze beroepsziekte dat wij als eerste vragen naar “het contract”  wanneer er zich een geschil voordoet tussen partijen. Wat mij opgevallen is, is dat de mensen buiten mijn vakgebied contracten zien als iets negatiefs, iets dat je regelt wanneer je de wederpartij niet vertrouwt. Binnen mijn vakgebied zijn wij uiteraard een andere mening toegedaan. Naar mijn idee laat je door middel van een overeenkomst zien dat je de andere partij serieus neemt en graag zwart op wit hebt wat jullie willen bereiken met elkander. Uiteraard zorg je op deze wijze er ook voor dat wanneer het tussen de contractpartijen toch even niet helemaal lekker loopt je terug kan vallen op de gemaakte afspraken. Handig toch?

 

Do’s & dont’s

De eerste gouden regel – die eigenlijk best voor de hand ligt maar vaak genegeerd wordt – onderteken geen overeenkomst die je niet begrijpt. Klinkt logisch, maar toch krijgen wij vaak mensen die een overeenkomst hadden getekend en eigenlijk niet begrepen hadden welke consequenties hieraan verbonden waren. Een andere gouden tip, check altijd of er sprake is van evenwicht in de overeenkomst, staan de rechten en plichten in verhouding? Een andere tip, begrijp je iets niet vraag om schriftelijke toelichting van de wederpartij. Komen jullie beiden er niet uit vraag een jurist om jullie te helpen. Uiteraard is het ten alle tijden aan te raden om een jurist mee te laten kijken met een contract. Zo helpen wij je van Forum Juridica bij Nederlandse en buitenlandse contracten checks.

 

Waarom maatwerk?

Ook op contracten vlak denkt men vaak Google is mijn beste vriend, er zijn vele standaardcontracten te vinden online. Het gevaar van deze standaardcontracten is dat ze niet van toepassing zijn op jouw specifieke situatie. Een van de missies van Forum Juridica is dan ook  het opstellen van maatwerk overeenkomsten voor ondernemers. Gezien onze brede kennis hebben wij ten aanzien van diverse branches maatwerk overeenkomsten opgesteld. Denk hierbij o.a. aan medische specialisten, onderwijsinstanties, ICT, marketingbureaus, modebranche, reisorganisaties, beveiligingsbranche en ga zo maar door. Voor iedere branche stellen wij een passende overeenkomst op. Je zult je wellicht afvragen maar hoe kunnen ze dat bij Forum Juridica? Door onze brede interesses en netwerk beschikken wij over de benodigde gegevens om voor jouw branche een passend contract op te stellen.

 

Heb jij interesse in een maatwerk overeenkomst? Neem dan contact met ons op.

%d bloggers liken dit: